Cabine simulatie training

Into D’mentia heeft een dementie-simulator ontwikkeld waarin gezonde mensen kunnen ervaren hoe het voelt om met dementie te leven. In deze speciaal ontwikkelde simulator ervaren gezonde mensen verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks hebben. Door zelf dementie te beleven, ontstaat meer begrip voor de ziekte, een betere relatie en minder zorglast. Into D’mentia is uniek; nergens op de wereld wordt op deze effectieve manier getraind.

De simulatie vindt plaats in een mobiele cabine. De training wordt op locatie gegeven. In de cabine is een woonkeuken gebouwd waar de cursist een dag uit het leven van iemand met dementie meemaakt.

Na een kort instructiegesprek van 5 minuten, is de cursist via een simulatie in onze cabine gedurende 25 minuten ‘de persoon met dementie’. Direct aansluitend vindt een nagesprek plaats van eveneens 25 minuten. Enige dagen na de simulatie volgt een groepstraining die aansluit op wat de deelnemer zelf heeft ervaren en waarin de deelnemers vaardigheden ontwikkelen om beter aan te sluiten en af te stemmen op de persoon met dementie.

Zorgprofessionals

Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt een beroep gedaan op je empathisch vermogen en je flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er allemaal gebeurt met iemand die dementie krijgt. Waarom reageert hij/zij soms anders dan je zou verwachten en welke emoties zijn daar de oorzaak van? En ook al word je er dagelijks mee geconfronteerd: écht snappen blijft moeilijk. Het beter begrijpen van de ziekte helpt de relatie tussen jou, als verzorgende, en jouw cliënt te verbeteren en verdiepen. Hierdoor kan je niet alleen betere zorg leveren, maar wordt deze voor jou ook minder belastend.

Into D’mentia wil jou als professional meer inzicht geven in de leefwereld van mensen met Dementie. Niet alleen door uit te leggen en te laten zien, maar juist ook door te laten beleven. Met een bezoek aan Into D’mentia ervaar je de wereld door de ogen van een persoon met dementie. Je maakt kennis met zijn/haar belevingen en emoties en je krijgt meer inzicht in de gevolgen van dementie. Door zelf even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ontstaat er meer begrip over hoe ingrijpend deze ziekte is als het je overkomt.

Accreditatie

De Into D’mentia cabine simulatietraining is geaccrediteerd door de Accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en Register Zorgprofessionals (van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland) onder accreditatienummer 435607, voor de scholing dementieverpleegkundige en de scholing geriatrie-gerontologie. Voor de training worden op verzoek 4 punten verstrekt.

Zelf een training van Into D’mentia volgen?

Wellicht is het interessant voor jouw organisatie om een ‘in-company training’ te organiseren. In dat geval wordt de mobiele Into D’mentia simulator gedurende een of meerdere dagen bij de organisatie opgesteld. In één dag kunnen maximaal 16 collega’s getraind worden. Heeft u interesse in een training, neem dan via het onderstaande formulier contact met ons op om te overleggen hoe we je kunnen helpen.

Mantelzorgers

Zorgen voor iemand met dementie is een bijzondere taak. Er komt veel op je af en vaak sta je er alleen voor. Dat maakt die zorg zwaar, maar tegelijk ook heel waardevol. Voor je naaste, maar vaak ook voor jezelf. De persoon met dementie kan je partner zijn, je vader, je moeder of een andere goede bekende. De zorg voor hem of haar is zwaar en wordt gedurende het ziekteproces vaak zwaarder. Fysiek, maar zeker ook emotioneel. Door zelf in even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ervaar je hoe ingrijpend deze ziekte is. Deze kennis helpt je je beter in je naaste met dementie te verplaatsen en te begrijpen waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Dat maakt het gemakkelijker voor je om, met moeilijke situaties om te gaan, betere zorg te leveren en aan je eigen omgeving uit te leggen wat er nu echt aan de hand is.

“Deelname aan de dementie-simulator van Into D’mentia werkt verhelderend voor iedereen die mensen met dementie in zijn/haar omgeving heeft. Het geeft veel inzicht in gedrag van dementerende en kan daarmee een grote positieve bijdrage leveren aan betere zorg voor mensen met dementie, zeker in thuissituaties.” Marjo Brouns – Sprekende Mantelzorgers

Zelf een training van Into D’mentia volgen?

Per dag kunnen 16 deelnemers de simulatietraining volgen. Vaak staan wij enkele dagen op dezelfde locatie.
Heeft u interesse om een training voor mantelzorgers te organiseren, neem dan via het onderstaande formulier contact met ons op om te overleggen hoe we je kunnen helpen.

    Neem contact op voor meer informatie

    Vragen, verzoeken of reserveringen zijn van harte welkom. Vul het onderstaande formulier in en klik op Verzenden. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.