Cabine simulatie training
Into D’mentia is in 2012 met een dementie-simulator van start gegaan waarin gezonde mensen kunnen ervaren hoe het voelt om met dementie te leven. In deze speciaal ontwikkelde simulator konden gezonde mensen verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens ervaren die mensen met dementie dagelijks hebben. Door zelf dementie te beleven, ontstaat meer begrip voor de ziekte, een betere relatie en minder zorglast. De Into D’mentia simulatie training is uniek; nergens op de wereld wordt op deze effectieve manier getraind!
Tussen 2012 en 2022 hebben meer dan 10.000 zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers de simulatiecabine bezocht en de training gevolgd. Het effect van de simulatie oversteeg ruimschoots onze verwachtingen. Zo’n 9 van de 10 bezoekers gaven aan dat de ervaring in de dementiesimulatie cabine, het nagesprek en de groepstraining concreet helpt om de relatie met de persoon met dementie te verbeteren en te verdiepen zodat de zorgtaak compassievoller wordt en minder belastend.
Met dit resultaat zijn wij BIJZONDER trots.
Vanaf februari 2022 komt echter een eind aan het tijdperk van de simulatiecabine. Stichting Into D’mentia geeft een vervolg aan het unieke concept van de dementiesimulatie door de introductie van een interactieve dementie ervaring waarbij gebruikt wordt gemaakt van een virtual-reality bril. Deze interactieve VR dementie simulatie zal de simulatiecabine vervangen. De eerste ervaring met en evaluaties van de nieuwe interactieve dementiesimulatie zijn buitengewoon positief.
Informatie over de interactieve VR dementiesimulatie staat op de pagina over de trainingen met VR.
Zorgprofessionals
Het zorgen voor mensen met dementie is een bijzondere taak. Er wordt een beroep gedaan op je empathisch vermogen en je flexibiliteit. Het is vaak lastig om te doorgronden wat er allemaal gebeurt met iemand die dementie krijgt. Waarom reageert hij/zij soms anders dan je zou verwachten en welke emoties zijn daar de oorzaak van? En ook al word je er dagelijks mee geconfronteerd: écht snappen blijft moeilijk. Het beter begrijpen van de ziekte helpt de relatie tussen jou, als verzorgende, en jouw cliënt te verbeteren en verdiepen. Hierdoor kan je niet alleen betere zorg leveren, maar wordt deze voor jou ook minder belastend.
Into D’mentia wil jou als professional meer inzicht geven in de leefwereld van mensen met Dementie. Niet alleen door uit te leggen en te laten zien, maar juist ook door te laten beleven. Met een Into D’mentia simulatietraining ervaar je de wereld door de ogen van een persoon met dementie. Je maakt kennis met zijn/haar belevingen en emoties en je krijgt meer inzicht in de gevolgen van dementie. Door zelf even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ontstaat er meer begrip over hoe ingrijpend deze ziekte is als het je overkomt.
Zelf een training van Into D’mentia volgen?
Wellicht is het interessant voor jouw organisatie om een ‘in-company training’ te organiseren. Voor informatie over de trainingen met de interactieve VR dementiesimulatie kunt u op de volgende pagina terecht. Heeft u interesse in een training, neem dan via het onderstaande formulier contact met ons op om te overleggen hoe we je kunnen helpen.
Mantelzorgers
Zorgen voor iemand met dementie is een bijzondere taak. Er komt veel op je af en vaak sta je er alleen voor. Dat maakt die zorg zwaar, maar tegelijk ook heel waardevol. Voor je naaste, maar vaak ook voor jezelf. De persoon met dementie kan je partner zijn, je vader, je moeder of een andere goede bekende. De zorg voor hem of haar is zwaar en wordt gedurende het ziekteproces vaak zwaarder. Fysiek, maar zeker ook emotioneel. Door zelf in even in de leefwereld van iemand met dementie te stappen, ervaar je hoe ingrijpend deze ziekte is. Deze kennis helpt je je beter in je naaste met dementie te verplaatsen en te begrijpen waarom hij of zij op een bepaalde manier reageert. Dat maakt het gemakkelijker voor je om, met moeilijke situaties om te gaan, betere zorg te leveren en aan je eigen omgeving uit te leggen wat er nu echt aan de hand is.
“Deelname aan de dementie-simulatietraining van Into D’mentia werkt verhelderend voor iedereen die mensen met dementie in zijn/haar omgeving heeft. Het geeft veel inzicht in gedrag van dementerende en kan daarmee een grote positieve bijdrage leveren aan betere zorg voor mensen met dementie, zeker in thuissituaties.” Marjo Brouns – Sprekende Mantelzorgers
Zelf een training van Into D’mentia volgen?
Heeft u interesse om een training voor mantelzorgers te organiseren, neem dan via het onderstaande formulier contact met ons op om te overleggen hoe we je kunnen helpen.