27-02-2022

Interactieve virtual-reality dementiesimulatie

Op 30 oktober 2012 is Into D’mentia van start gegaan; een innovatieve ervaringstraining voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. In een speciaal ontwikkelde simulatiecabine voel je hoe het is om dementie te hebben: de verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die mensen met dementie dagelijks ondervinden. Het uitgangspunt van Into D’mentia is dat iets zelf ervaren de meest indringende en daarmee meest effectieve vorm van leren is. Door dementie zelf te beleven, ontstaat meer begrip en compassie voor mensen met dementie.

In de afgelopen 9,5  jaar hebben meer dan 10.000 zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers de simulatiecabine bezocht en de training gevolgd. Het effect van de simulatie oversteeg ruimschoots onze verwachtingen. Zo’n 9 van de 10 bezoekers gaven aan dat de ervaring in de dementiesimulatie cabine, het nagesprek en de groepstraining concreet helpt om de relatie met de persoon met dementie te verbeteren en te verdiepen zodat de zorgtaak compassievoller wordt en minder belastend.

Met dit resultaat zijn wij BIJZONDER trots.

Vanaf februari 2022 komt echter een eind aan het tijdperk van de simulatiecabine. Stichting Into D’mentia en Beleef Dementie geven een vervolg aan het unieke concept van de dementiesimulatie door de introductie van een interactieve dementie ervaring waarbij gebruikt wordt gemaakt van een virtual-reality bril. Deze interactieve VR dementie simulatie zal de simulatiecabine vervangen. De eerste ervaring met en evaluaties van de nieuwe interactieve dementiesimulatie zijn buitengewoon positief.

Bel/mail ons voor een demonstratie!
info@beleef-dementie.nl
06-30706219